Stuk voor stuk lekkere adresjes om vlaai te eten in Heerlen

Stuk voor stuk lekkere adresjes om vlaai te eten in Heerlen

Limburgse vlaai heeft Europese erkenning in de wacht gesleept en vlaai eten dat kunnen we toevallig ook best goed in Heerlen! Écht Heerlense bakkers staan in de vroege uurtjes al op om verse vlaaien te bakken en te presenteren in hun verleidelijke vitrines. Vlaai smaakt ook goed met een kop koffie bij onze gastvrije horeca. Laten we het goede nieuws over vlaai vieren met vlaai!

Appel, puddingkruimel, kers of rijstevlaai, iedereen heeft een favoriet. Kruisbessen-schuimvlaai iemand? Vlaai is allang niet meer alleen voor zon- en feestdagen gereserveerd en staat dagelijks voor je klaar bij de bakkers van Heerlen. Ook de horeca serveert vlaai naar hartenlust, steevast vergezeld door een kop koffie: het ultieme Limburgse genietmoment dat dubbel zo lekker is als je het kan delen. Wij zetten een paar Heerlense vlaaiadresjes voor je op een rij.

Bakkerij Voncken
Na het betrekken van het prachtig gerenoveerde pand in de Saroleastraat kan niemand meer om Bakkerij Voncken heen. En zeker maakten ze ook naam met de vlaaien van Voncken: waar kom je ze niet tegen? Nu heb je ze extra snel opgehaald in de binnenstad. Als je wat langer de tijd hebt, zoek je in dezelfde zaak een gezellig tafeltje uit waar je van een stuk van je favoriete vlaai geniet met een koffie of cappuccino.

Kijktip: Frans Voncken in Op1 van dinsdag 16 januari!

Harry de Warme Bakker
Dit is nog eens een ouderwets adresje voor ouderwets lekkere Limburgse vlaaien. Nét buiten het centrum ligt een bakker waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In het geval van gebak is dat alleen maar positief! De rijstevlaai van Harry is onverwacht zwaar en zo zou die ook moeten zijn. Verder krijg je hier naast de te verwachten smaken ook eenpersoons minivlaaitjes, leuk voor bij de koffie en handig als je graag wat te kiezen hebt.

Het Duitse Bakkertje
Het is misschien geen verrassing, maar het gebak in deze zaak komt uit Duitsland of wordt in ieder geval volgens Duits recept in en uit de oven geschoven. Toch kun je hier terecht voor vlaaien die wij (her)kennen als Limburgse vlaaien. Ze smaken in ieder geval heerlijk en horen daarom zeker thuis in dit Heerlense lijstje! Wat gebak betreft kunnen die Duitsers er wat van, daarom vind je hier ook veel luxe vlaaien. Ook hier kun je ter plekke genieten van je vlaai vergezeld door een warme drank, zoals het hoort.

O ja, sinds kort heeft Het Duitse Bakkertje ook glutenvrij gebak!

Jansen & Janssen Coffee & More
In deze veel-meer-dan-koffiezaak in de Dr. Poelsstraat wordt fanatiek zelf gebakken door eigenaresse Henny. Zo ook haar eigen Limburgse vlaaien. Ze wisselt af met taarten en andere zoetigheid, maar met een beetje geluk bestel je heerlijk verse vlaai bij je perfect gezette koffie. Die niet-koffiedrinkers kiezen uit wel honderd soorten thee bij het gebak, ook wel eens leuk én lekker.

Koffie met vlaai eet je in Heerlen op bijna ieder terras of gezellig binnen in de wintermaanden. Je hebt vast prijs op het Pancratiusplein, boven in het Glaspaleis bij brasserie Mijn Streek, in de Saroleastraat bij De Poort van Herle en Grandcafé Zwart Goud, in Corio Center bij Corio Plaza en Brasserie Goya, in ‘LOON bij Café Grande, bij La Veneziana op de Promenade, boven in Berden bij Lunchcafé Ambiance, in de Oranje Nassaustraat bij Di's Sweets, Sjalotje op de hoek van de Geleenstraat, Het Parapluiehuis in de Saroleastraat serveert vlaai van de Bisschopsmolen en dan is dit lijstje zéker niet compleet. Waar ga jij graag voor jouw favoriete (stukje) vlaai? Laat het ons weten via Facebook & Instagram!

Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder